Over de hele wereld brengen videospelletjes meer geld op dan films en Noord-Amerikaanse sporten samen. Er valt veel geld te verdienen met games – en veel te verliezen. Veel ontwikkelaars zetten alles op het spel. Als het spel bij de release mislukt, verliezen investeerders miljoenen dollars, vallen er massaontslagen en sluit de studio.
Deze games hebben studio’s vernietigd, waren volslagen financiële mislukkingen, veroorzaakten enorme rechtszaken en deden de aandelen van gaminggiganten kelderen. Of ze het nu verdienden of niet, dit zijn de grootste flops in de geschiedenis van videogames.
1. ET: The Extra-Terrestrial
Wat kan er nog over dit spel gezegd worden dat nog niet gezegd is? “E.T.: The Extra-Terrestrial” staat bekend als het slechtste spel ooit gemaakt, en talloze YouTube video’s, hoofdartikelen en zelfs documentaires hebben de ins en outs van deze totale mislukking gedetailleerd beschreven.
Maar hier is de skinny. Atari wilde profiteren van het succes van Stephen Spielberg’s “E.T” en moest een spel klaar hebben tegen de Kerst van 1982. Het was toen juni. Het resultaat? Miljoenen exemplaren werden niet verkocht, honderdduizenden werden teruggestuurd naar de detailhandel, en Atari was miljoenen en miljoenen dollars kwijt. Hoewel het spel zelf misschien maar 200.000 dollar kostte (ongeveer 553.000 dollar vandaag), gaf Atari ongeveer 22 miljoen dollar uit om de rechten te krijgen.
2. Daikatana
“Doom”, dat in 1993 werd uitgebracht, was een spel dat de industrie veranderde en dat de hoofdontwerper, John Romero, tot een rockster in de gamewereld maakte. Nadat hij id Software had verlaten, richtte hij in 1996 zijn eigen bedrijf op, Ion Storm, samen met voormalig id Software-ontwerper/programmeur Tom Hall.
“Daikatana” was Romero’s geesteskind en de lanceringstitel van het bedrijf. Ze planden om het spel uit te brengen in minder dan een jaar, in 1998. Schandalig genoeg plaatste de studio advertenties van twee pagina’s in gametijdschriften met de tekst: “John Romero’s staat op het punt om van jou zijn ***** te maken.” Het was een idiote zet en verzuurde de pers en het publiek op het spel.
3. Duke Nukem Forever
“Duke Nukem Forever” werd aangekondigd in 1997, vlak nadat Duke Nukem 3D zich in 1996 had gevestigd als een van de populairste shooters van het laatste decennium en 3,5 miljoen exemplaren verkocht.
Mede-oprichters van 3D Realms en de makers van Duke Nukem 3D, Scott Miller en George Broussard, stonden aan het hoofd van de ontwikkeling, die in een hel van ontwikkeling terechtkwam, met een nooit eindigende jacht naar nieuwe technologie.
Feature creep was een belangrijke factor in de trage ontwikkelingstijd, net als perfectionisme, dat gepaard ging met rijkdom.
3D Realms had veel geld van “Duke Nukem” en andere populaire titels, en tegen 2009 hadden Broussard en Millard 20 miljoen dollar van hun eigen geld in het spel gestoken.
4. Kingdoms of Amalur: Reckoning
Binnen 10 maanden verhuisde 38 Studios naar Rhode Island en bracht het 160 banen met zich mee, waarmee het de verwachtingen overtrof. Volgens The New York Times, brandde de studio door het geld om nieuwe mensen aan te nemen en meer jobs te creëren, en spendeerde “verschillende miljoenen dollars per maand zonder einde in zicht.” R.A. Salvatore alleen al kostte 2 miljoen dollar (het lijkt er niet op dat hij ooit die loonstrook heeft ontvangen). Het hele fiasco was nogal een schandaal. 38 Studios ging failliet, waardoor de Rhode Island staatsregering de obligatie investeerders moest terugbetalen en Schilling 50 miljoen dollar verloor.